Lessac Kinesensics

Dojmovi polaznika

Prije svakog radnog sastanka a osobito na stručnim skupovima i konferencijama osjećala sam tremu zbog koje bi mi grlo postalo suho a glas bi mi se počeo gubiti. Nakon što sam pohađala Lessac Kinesensics radionicu naučila sam kako koristiti Lessac kinesensics tehniku opuštanja i disanja te y-buzz koji mom glasu daje volumen i muzikalnu snagu. Naučila sam kako se prirodno kretati i biti u potpunom skladu sa svojim tijelom i glasom. To znanje mi pomaže i u poslovnom i u privatnom životu.

Poduzetnica Mr.sc. M.B.

Prednost svakog uspješnog rada je priprema, pa tako doživljavam i Lessac Kinesensics-metodu. Igra konsonantima i y-buzz pomažu u „zagrijavanju“ i opuštanju pred samu izvedbu terapeutske priče. Nijedan odličan trkač ne trči bez zagrijavanja, kuhar ne kuha uspješno bez potrebnih sastojaka, pjevači nas ne mogu „dotaknuti“ bez opuštenosti i uplitanja svojih emocija… Lessac Kinesensics metoda je „zagrijavanje“, priprema za opušteno i posvećeno pripovijedanje, opuštanje našeg glavnog alata za izvedbu priče. „Suhoparno“ čitati priču, bez obzira da li je ona „obična“ ili terapeutska ne može privući slušatelja, (pa to nisu vijesti!), zato Lessac Kinesensics metoda pomaže osvijestiti pripovjedača na vlastite vrline kako bi opušteno ispričao priču najbolje što može.

Odgajateljica Ljiljana Pekica


Za koga su radionice namjenjene?

Namjena

Edukacije Lessac Kinesensics komunikacijskih vještina namjenjene su profesionalnom usavršavanju; svima koji se žele riješiti straha od javnog nastupa, zaposlenika kojima opis posla zahtjeva stalno naprezanje glasnica te im je potrebna tehnika koja omogućuje protektivno korištenje glasnica na način da je moguće godinama govoriti pred širokim auditorijem a bez negativnih efekata pojave čvorića na glasnicama, zaposlenicima u privatnom sektoru koji žele usavršiti javni nastup; glasnogovornicima; menadžerima; glumcima, odgojno-obrazovnim djelatnicima, logopedima, pjevačima, osobama s poteškoćama u pričanju te svima koji žele unaprijediti verbalne i neverbalne komunikacijske vještine.


Kako su osmišljene radionice?

Organiziranost edukacije

Edukacije se organiziraju na dva načina; individualne te radionice za grupe.

Individualne radionice Individualne radionice – rad „jedan na jedan“ u za to prilagođenom prostoru, bez ometanja, eudukacije su prilagođene individualnim potrebama, dobiva se mogućnost osmišljavanja individualnog programa te unapređenja i jačanja onih dijelova komunikacijskih vještina kojima je potrebna dodatna podrška, bilo da se radi o strahu od javnog nastupa, osobama s govornim poteškoćama, želji da se nauči protektivno koristiti glasnice ili usavršavanju tonaliteta glasa prilagođene za glumce ili pjevače.

Edukacije za grupe Edukacije za grupe – osmišljene su kao jednodnevni ili po potrebi grupe dvodnevni Lessac kinesensics program edukacije. Program je osmišljen tako da pomaže svima koji žele unaprijediti govorničke vještine i unaprijediti neverbalne i verbalne komunikacijske sposobnosti. Osim razvoja komunikacijskih vještina glasa i pokreta velika je prednost da polaznici kojima je u opisu posla da „troše“ glasnice dugo govoreći u velikim prostorijama (prosvjetni djelatnici, glumci, voditelji poslovnih organizacija) nauče tehnike i ovladaju načinima koji im pomažu da ubuduće čuvaju glasnice zahvaljujući protektivnom djelovanju Lessac Kinesensics tehnike.


Što ćemo sve naučiti na programu?

Program radionice

U okviru edukacije Lessac Kinesensics komunikacijskih vještina koristimo slijedeće tehnike koje obuhvaćaju rad na tri aspekta: glas, pokret i emocije.

GLAS - Polaznici stječu kompetencije korištenje glasnica na protektivan način postizanjem ugodnog i snažnog tonaliteta • Lessac kinesensic tehnika govorništva bazira se na vokalnim vježbama zagrijavanja glasa koje polaznicima edukacije omogućuju postizanje ugodnog, optimalno moduliranog glasa. Lessac tehnika osobito obraća pozornost na zdravlje glasnica, što je osobito važno za zanimanja u kojima je potrebno često koristiti glas jer osim ugodnog tonaliteta protektivno djeluje odnosno sprječava pojavu čvorića na glasnicama. Jednom naučena, Lessac kinesensic tehnika omogućuje polaznicima edukacije da ju kasnije samostalno koriste. Postiže se glas koji je dovoljno snažan da se može jasno čuti u velikim prostorima uz istovremeno protektivno korištenje glasnica. Iskustva potvrđuju da je na taj način moguće godinama zadržati snažan, ugodan glas, zaštićen od pojave čvorića na glasnicama koji uzrokuju promuklost. • Pozitivno djeluje kod loših govornih navika kao što su nepotrebna nazalnost te gubitka kontrole pri udisajima i izdisajima. Uspješno se koristi u terapiji glasnica, mucanja, promuklosti te kod oštećenja sluha gluhih i nagluhih osoba. Preporučuje se koristiti y-buzz u svakodnevnoj komunikaciji, kao zagrijavanje prije zahtjevnih glasovnih performanci poput dugih govora i javnih nastupa.

POKRET - U okviru kognitivno-bihevioralnog tretmana polaznici stječu kompetencije pravilnog držanja, disanja i glumačko-scenskog pokreta. • Primjenjuje se Lessac metoda neverbalnog dramskog izričaja scenskog pokreta koja omogućuje interaktivnu komunikaciju. Prirodna neverbalna komunikacija znači prije svega da se osoba osjeća ugodno sama sa sobom, da nema osjećaj da joj je nametnut pokret ili stav. Koristeći tri prirodna stanja tijela, Lessac's body NRG s; razigranost, opuštenost i energičnost, kroz vesele i razigrane vježbe, polaznici će steći znanja kako neverbalnu komunikaciju učiniti kvalitetnom na način da se skladno nadopunjuje s izrečenim tekstom. Usvajaju se tehnike pravilnog držanja kralježnice, disanja i glumačkih scenskih pokreta.

EMOCIJE - polaznici stječu kompetencije regulacije straha od javnog nastupa i weel-being anti stres tehnike. • Lessac kinesensic tehnika omogućuje polaznicima da kroz jednostavne, zabavne i opuštajuće vježbe nauče na koji način se riješiti osjećaja „gušenja u grlu“ , nepravilnog disanja i promuklosti uzrokovane strahom od javnog nastupa. Anti stres tehnike mišićne relaksacije, kreativne imaginacije i dubokog disanja otvaraju vrata za upoznavanje novog i kvalitetnijeg sebe u odnosu na socijalne interakcije i međuljudske odnose.
Tko su voditeljice radionice?
Mr.sc. Ana Barišić


•Autorica edukativnog programa Priča koja pomaže i Lessac terapeutske metode pripovijedanja na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci od 2016.

• Educirala se na Lessac Research Institute za glas i pokret na De Pauw University u SAD-u; te stekla naziv Certificirani Lessac kinesensics practicioner za glas i pokret 2014.-2015.

• Magistrirala komunikologiju na poslijediplomskom studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru 2013.

• Educirala se na Glumačkom studiju HKK- Zadar-MAPA- Mouving Academy for Performing Arts 1999. – 2001.

• Diplomirana je magistra primarne edukacije – Sveučilište u Zadru 2000.univ.spec.art Valentina Lončarić


• Profesorica je Lessac tehnike na preddiplomskom studiju „Gluma i mediji“ Sveučilišta u Rijeci.

• Diplomirala komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

• diplomirala na poslijediplomskom studiju „Gluma, mediji i kultura“ u Rijeci.

• Osim glumom intenzivno se bavi proučavanjem i podučavanjem metode govora i glasa Arthura Lessaca, jednog od najpoznatijih učitelja glasa i govora u SAD-u na čijem se „Lessac Training and Research Institute“ u SAD-u i dalje kontinuirano usavršava.

• Akreditirani je instruktor Lessac Kinesensics tehnike


Fotografije


Učiteljski fakultet Rijeka Lessac radionica
Učiteljski fakultet Rijeka Lessac radionica
Učiteljski fakultet Rijeka Lessac radionica
Učiteljski fakultet Rijeka Lessac radionica
Učiteljski fakultet Rijeka Lessac radionica
Učiteljski fakultet Rijeka Lessac radionica